Полезно и здравословно

Овесените ядки – храна и билка

От всички зърнени култури овесените ядки са най-пълноценната и лечебна храна за човешкия организъм. В химическия им състав влизат бавно усвоими въглехидрати, които дават енергия за по-дълго време, протеини (белтъчини с високо биологично качество с незаменими аминокиселини, мазнини (липиди), от които не се пълнее и са растителни, минерални соли, микроелементи и витамини в много по-голямо количество, в сравнение с останалите зърнени храни. Съдържащите се минерални соли в овесените ядки са: фосфор, магнезий, калций, витамините от група В, А, Е, Д и Д1, ензими и хормона, подобен на женския фоликуларен хормон, влакнини (целулоза) – полезни за доброто храносмилане. В люспите на зърната има ценен алкапоген и сапонини, а в овесената слама – витамините А и Д, силициеви соли и диуретично действащо вещество.
Като лекарство – билка овесът има различни действия и лекува много заболявания като помощно лечебно средство.
Подобрява храносмилането: помага при запек, гастрит, колити, газове в червата, чревни разстройства при деца.
Действа срещу холестерола, като преустановява всмукването му през червата.
За нервната система: успокоява възбудимостта, при апатия, пренапрежение. След 3 седмици редовна консумация мозъчната дейност се стимулира благодарение на протеините.
Предпазва зъбите: консумация на овесени ядки с прясно мляко, мюсли или зеленчуци спасява зъбите от кариес и намалява и предотвратява болките.
Препоръчва се при захарен и неинсулинов диабет, анемии, бронхиални възпаления, полова слабост, нервна преумора, намалено мляко у кърмачки, за деца и възрастни при изтощени хора, при намалена трудоспособност.

Начин на приложение (приготвяне и употреба):

* За пиене като чай: 1 с. л. овес или ядки в 2 ч. ч. вода, се варят или накисват от вечерта.
* Отвара: часа овес или ядки залети с 5 ч. ч. вода се вари докато остане наполовина, прецежда се и се прибавя 2 ч. ч. мляко и 4-5 ч. л. мед на вкус и отново се кипва. Получената калорична напитка затоплена се изпива на 2-3 пъти през деня.
За лечебни цели се използва още и овесената слама (ситно нарязана и изсушена). Сламената отвара се използва за пиене при задръжка на теч-ности в тялото, отоци, пясък в бъбреците и задръжка на урина.

Рецепти:

* Две с. л. наситнена слама се вари 10 мин. в 1 л вода. След охлаждане се прецежда и се пие по 1 с. л. 2-3 пъти дневно.
* За бани при ревматизъм, подагра, ставни болки, артрозни заболявания, изпотяване на краката, измръзвания. Отвара от 500-1000 г наситнена овесена слама се вари 1 час в 10 литра вода. Прецежда се и отварата се прибавя към топлата вода на ваната (или дълбок съд).
Влияние на овеса върху кожата се изразява в свиване на порите. Затова още се прилага като домашно козметично средство.
* За чувствителната кожа, за нежна, гладка, мека кожа се правят намазвания с каша овесени ядки и мед.
* За почистване на кожа с широки пори от мръсотия – маска от 2 с. л. овесени ядки в половин чаша хладка вода и се оставя да престои 30 мин. в лежащо положение. Премахва лъскавината при мазната кожа.
* При бръчки за изглаждане, омекотяване и свиване на порите се прилага намазване (при предварително почистена кожа) със смес от овесено брашно или смлени ядки, 1 яйце и малко лимонов сок, разбити добре. Остава се в покой до засъхването на маската, след което се из-мива първо с хладка, после със студена вода.